Miért veszíti el állandó lakhelyét Szlovákiában az a személy, aki …

Miért veszíti el állandó lakhelyét Szlovákiában az a személy, aki felveszi a magyar államplgárságot, ha továbbra is Szlovákiában él addigi lakóhelyén, egy olyan ingatlanban, amely saját tulajdonában van?

Szlovákiában az állandó lakhelyet, annak bejelentését, megszűnését, stb. a “Szlovák Köztársaság állampolgárainak lakhelyének bejelentéséről és a Szlovák Köztársaság lakosainak jegyzékéről szóló” a 253/1998 számú törvény, illetve “A külföldiek tartózkodásáról” szóló 404/2011 számú törvény szabályozza.

Az előbbi törvény (pl. a 3. §-ban) az állandó lakhellyel kapcsolatban “állampolgárról” (občan) beszél. E törvény tehát csak a szlovák állampolgárok állandó lakhelyét (annak bejelentését, stb.) szabályozza. Ha a szlovák állampolgárság megszűnik, értelemszerűen az e törvény szerinti állandó lakhely is megszűnik.

Ha az adott személy – aki immár nem szlovák állampolgár – szlovákiai állandó lakhelyét be szertné jegyeztetni, arra immár a fent említett 404/2011-es számú törvény rendelkezései szerint van lehetősége.