Szeptemberben több konkrét fejlemény is történt a Beneš-dekrétumok szlovákiai alkalmazásának megítélése kapcsán, az iskolaév kezdete miatt pedig előtérbe került a magyar iskolabusz-program alkalmazásának gyakorlati haszna, rámutatva, milyen problémákkal szembesül a magyar oktatás. Az október 29.-én esedékes megyei és önkormányzati választások miatt a magyar közösségen belüli politikai feszültségek is jelentkeztek, a nemzeti vonatkozásokkal nem bíró újabb szlovákiai kormányválság pedig meghatározta a közbeszédet.

Beneš-dekrétumok: kedvező bírósági ítélet a Bosits-ügyben

Szeptember folyamán másodszor is jogerős döntés született a szlovákiai bíróságokon arról, hogy az állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva nem végezheti be Bosits Miklós ingatlanjainak elkobzását.[1] Az Eperjesi Kerületi Bíróság másodfokú döntése értelmében az Állami Erdőgazdaság nem kobozhatja el a Bosits tulajdonában levő erdőtelket a dekrétumok idején elmaradt kisajátításra hivatkozva, az eredeti konfiskációs eljárás 1946-ban ugyanis megszakadt. Korábban járási szinten 2013-ban már igazat adtak Bosits panaszának, azonban a Főügyészség rendkívüli felülvizsgálati kérelmét követően 2015-ben a Legfelsőbb Bíróság megváltoztatta az ítéletet és visszautalta az ügyet első fokra. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2020-ban kimondta, hogy Bosits igazságos eljáráshoz való joga sérült, erre hivakozva az ügyben illetékes Bártfai Járási Bíróság, valamint az eperjesi kerületi szervek is a földtulajdonosnak adtak igazat. Bosits képviselője Keszegh Tünde ügyvéd, a strasbourgi eljárás során Fiala János, a Jogsegélyszolgálat jogásza is segítséget nyújtott. Az állami szervek élhetnek rendkívüli jogorvoslati lehetőséggel. 

Nem sajátíthatja ki a Földalap Dunahidas egykori német lakóinak területeit

A Pozsonyi II. Járásbíróság elsőfokú döntése alapján nem sajátíthatja ki az állam a pozsonyi autópálya-körgyűrű építéséhez két német nemzetiségű lakos, Stefan Pfuntner és Maria Putz telkeit a Beneš-dekrétumokra hivatkozva.[2]A Szlovák Földalap (SPF) anonim bejelentés alapján indított pereket az ingatlanok állami tulajdonba vételére a 2008 és 2015 közötti ingatlanrendezési, ún. ROEP-eljárás keretén belül, arra hivatkozva, hogy az eredeti tulajdonosok vagyonát a rendeletek alapján már kisajátították.  Az eredeti határozatban azonban csak a két érintett neve szerepelt, más, azonosításra alkalmas adatok nélkül, ahogy az ingatlanok körét sem határozták meg. A két érintett Ausztriában élő utódainak jogi képviseletét egy szlovák ügyvéd, Tomáš Plank látja el. Az ítélet ellen az államnak lehetősége van a fellebbezésre.

Egyéb fejlemények

Első ízben tartottak szakmai tanácskozást a magyar óvodák kihívásairól a Comenius Pedagógiai Intézet szervezésében.[3] Rendeződött a Komárom-Pozsony vasútvonal helyzete, a Leo Express veszi át a frekventált útvonal üzemeltetését.[4] Magyar képviselők is megjelenhetnek Mikuláš Dzurinda formálódó pártjában.[5] Gömöri és Nógrádi rádió indult, az augusztus 20-án sugározni kezdő magyar nyelvű adó elsősorban régiós témákra fókuszál majd.[6] Lezárult a megyei és önkormányzati választások jelöltállítási folyamata, a Szövetségen belül a nagyszombati megyefőnöki jelölt megnevezése okozott problémát.[7]


[1] https://ujszo.com/kozelet/a-birosag-elutasitotta-hogy-a-benes-dekretumok-alapjan-vegezzenek-be-foldelkobzast

[2] https://ujszo.com/kozelet/benes-dekretumok-ujra-veszitett-a-foldalap

[3] https://napunk.dennikn.sk/hu/2984508/a-szlovakiai-magyar-gyerekek-lassabban-fejlodnek-mint-a-magyarorszagiak-konferencia-az-ovodak-fejleszteserol-ersekujvarban/

[4] https://ujszo.com/kozelet/kivalasztottak-mely-vallalat-szallitja-majd-az-utasokat-a-komarom-pozsony-vasutvonalon

[5] https://ujszo.com/kozelet/magyarok-dzurindaek-uj-partjaban

[6] https://felvidek.ma/2022/08/elindult-a-gomor-es-nograd-radio/

[7] https://ma7.sk/tajaink/nagyszombat-megyeben-berenyi-jozsef-lesz-a-szovetseg-megyei-elnokjeloltje-videoval